नैषधीयचरितस्य प्रथमसर्गस्य ‘अण्’ प्रत्ययान्तपदानां समीक्षणम्: A Study of the 'अण्' suffix in the first chapter of the नैषधीयचरित (Journal of Advances and Scholarly Researches in Allied Education, 2019)
नैषधीयचरितस्य प्रथमसर्गे अण् प्रत्ययः विभिन्नेष्वर्थेषु 33 वारं प्रयुक्तोऽस्ति। चतुर्दशतमे श्लोके कैतवः शब्दः प्रयुक्तोऽस्ति। शब्दकल्पद्रुमकारः अस्मिन् पदे स्वार्थें ‘अण्’ प्रत्ययः स्वीकरोति।[1] अग्रिमे श्लोके ‘वैधसीं’ इति पदं प्रयुक्तमस्ति। अस्मिन् पदे आचार्यः शेषराज‘ तस्येदम्[2] इत्यनेन पाणिनीयसूत्रेण ‘अण्’ ‘अण्’ प्रत्ययं स्वीकरोति।[3] एकोनविंशतितमे श्लोके शैशवः पदं प्रयुक्तमस्ति।